Hvorfor findes bandeord?

Hvorfor findes bandeord?

Og hvorfor har man opfundet bandeord, når man ikke må sige dem? Det er der rigtig mange børn, der gerne vil vide. Derfor har de sendt Radionauterne på en fy fy skamme mission ind i bandeordenes verden!
Hvorfor har snegle sneglehuse

Hvorfor har snegle sneglehuse?

Emilie, Frida og Oline har sendt Radionauterne på sneglejagt! Kom med og find ud af, hvorfor nogle snegle har sneglehuse? Og hvorfor de er så slimede?
Hvorfor skal man dø?

Hvorfor skal man dø?

Hvorfor kan man ikke bare leve for evigt? Og hvad sker der egentlig efter, man er død? Rigtig mange børn er nysgerrige på døden, og derfor kan DU nu komme med Radionauterne på en spændende mission!
Hvordan virker et spejl

Hvordan virker et spejl?

Har du tænkt over, hvorfor du egentlig kan se dig selv i et spejl? Det har fem seje børn, som har sendt Radionauterne på en friskpudset spejlmission!
Hvordan bygger man en rumraket?

Hvordan bygger man en rumraket?

Hvordan er det at være indeni en rumraket, og hvor hurtigt kan den flyve? Tristan, William og Villum har sendt Radionauterne på en vild og farlig mission, og du kan komme med. 3 – 2 – 1 – Lift-off!
Hvad er musik?

Hvad er musik?

Musik er overalt omkring os - men hvad er musik egentlig? Og hvad sker der med vores hjerner og vores krop, når vi trykker play? Dét bliver vi klogere på i dette afsnit, hvor musikprofessor og hjerneforsker Peter Vuust tager med os på en musikalsk mission.
Hvad er skyer lavet af?

Hvad er skyer lavet af?

Karl, Omari, Mads og Ellen har sendt Radionauterne på en højtflyvende mission helt op til skyerne. Lyt med og kom med en tur på verdens vildeste vandrutsjebane: Skyexpressen!
Hvorfor har man fantasi?

Hvorfor har man fantasi?

Og hvorfor er børn bedre til at lege end voksne? Augusta, Lilli og Amina har sendt Radionauterne på en fantasifuld og legesyg mission, hvor du kan blive klogere på, hvorfor børn er sejere til at fantasere end voksne og hvorfor det er vigtigt at børn bruger deres fantasi og leger.
Hvordan virker vindmøller

Hvordan virker vindmøller?

Kom med på denne vindomsuste mission, hvor vi kommer helt op i toppen af vindmøllen og møder én, der synes vindmøller er det samme som tivoli og bliv klogere på, hvad vindmøller har til fælles med racerbiler?!

Hvad er et sort hul?

Hvordan opstår sorte huller, og hvad er der egentlig inde i hullerne? Sofus, Karl, Jacob og Asger har sendt Radionauterne på en rigtig spacy mission ud til det måske mest mystiske i rummet – nemlig sorte huller!
Hvordan laver man slik?

Hvordan laver man slik?

Vingummi, skumfiduser, lakrids og labre larver. Slik er bare lækkert, men hvad er det egentlig lavet af, hvordan laver man slik, og hvorfor begyndte man at spise slik?

Hvad var det første dyr?

Og hvordan blev det første dyr på jorden skabt? Radionauterne er blevet sendt på en mission for at finde det allerførste dyr. Kom med på en rejse laaangt tilbage i tiden, når vi leger detektiver mellem forstenede dinosaurknogler, fossiler og fortidsdyr!

Hvorfor får man hikke?

Hik! Du kender det nok, når man bare ikke kan stoppe med at hikke, men hvorfor får man hikke? Og hvordan kan man stoppe med at hikke igen?
Hvordan virker vacciner

Hvordan virker vacciner?

Og hvorfor tager det så lang tid at lave dem? Erik på 7 år og Christian på 9 år er nok ikke de eneste, der undrer sig over, hvordan vacciner virker og hvorfor man egentlig skal have dem? Kom med Radionauterne på mission, hvor vi skal ind i en sygdomsbank og blive klogere på nogle farlige skurke, et super sejt skjold, tålmodige forskere og… køer!
Hvad er stjerner lavet af?

Hvad er stjerner lavet af?

Og hvordan ser en stjerne egentlig ud helt tæt på? Findes stjernestøv i virkeligheden, og hvad har stjerner tilfælles med flyvende balloner? Astrofysiker, Anja C. Andersen, retter sammen med Radionauterne stjernekikkerten mod stjernerne, så vi kan få svar på det og meget mere! Lyt med her.
Hvordan laver man tegnefilm?

Hvordan laver man tegnefilm?

Hvordan man laver tegnefilm? Hvordan ændrer figurerne ansigt? Og hvordan får de stemmer? Kom med Radionauterne og tegnefilmstegner Christian Kuntz på mission for at finde svar!
Hvorfor dufter blomster?

Hvorfor dufter blomster?

Hvad er forklaringen på blomsternes flotte farver og dejlige dufte? Og hvorfor har planter overhovedet blomster? Vi skal på en velduftende mission ind i blomsternes verden, takket være Ava, Eva, Friso, Ines og Agnes. Pluk en blomst og kom med!

Hvorfor vokser man?

Vi vokser allesammen fra små babyer til store voksne! Men hvorfor? Hvordan kan kroppen blive større? Og hvad er vokseværk egentlig? Asta, Markus, Emilie, Elin og Frida har sendt Radionauterne på en vildtvoksende mission...
Afsnit: Hvor ender kloakken?

Hvor ender kloakken?

Hvad sker der egentlig med alt det, vi skyller ud i toilettet? Hvor ender kloakken, og hvis man taber en mønt ned i toilettet og trækker ud, hvor havner den så? Tone og Rune har sendt os på en lugtende, men spændende mission. Hold dig godt for næsen og kom med!

Liv i rummet 2 – findes UFOer?

I andet afsnit af Radionauternes jagt efter liv i rummet skal vi lede efter UFOer og lytte efter beskeder fra det ydre rum! Det skal vi takket være Liva på 7 år og Christian på 9 år. For findes UFOer, og hvordan kan man tale med rumvæsner? Tag med på en vild rummission!

Liv i rummet 1 – bor der bakterier?

Har du også kigget op på stjernehimlen og tænkt over, om der mon er liv derude? Så er du langtfra den eneste! Takket være Selma og Neil er Radionauterne taget på rummission på jagt efter liv på andre planeter – spænd rumhjelmen og kom med!

Hvorfor går man i skole?

Jorden er rund, og 1 + 1 giver 2 – pyh, der er meget, man skal lære i skolen! Men måske har du ligesom Kamma på 10 år tænkt over, HVORFOR man egentlig går i skole? Så pak penalhuset og kom med på en nysgerrig mission, der blandt andet tager os på en tidsrejse laaangt tilbage i tiden!

Hvordan kan fugle flyve?

Og hvorfor flyver fugle? Det har Ella, Solal, Rasmus, Storm, Asta, Phillip og Malthe sendt Radionauterne ud for at undersøge på denne højtflyvende mission. Kom med på en vild flyvetur, hvor vi blandt andet finder ud af, hvem der har verdens sejeste flyverdragt!

Hvordan kan øjne se?

Har du nogensinde tænkt over, hvordan synet virker? Det har hele 12 seje børn sendt Radionauterne ud for at undersøge! For hvorfor kan man ikke se i mørke? Hvad er grunden til, at nogle bruger briller? Og hvorfor har vores øjne mon forskellige farver?
Hvordan virker et fjernsyn?

Hvordan virker et fjernsyn?

Hvor kommer alle billederne på skærmen fra? Og hvordan kan det lade sig gøre, at du kan se Onkel Reje i fjernsynet hjemme hos dig? Augusta, Laura, Holger, Villum og Kajsa har sendt Radionauterne på en spændende rejse ind i fjernsynets farverige, firkantede verden.
Hvorfor drejer Jorden rundt?

Hvorfor drejer Jorden rundt?

Rundt og rundt og rundt. Jorden drejer, men hvorfor gør den egentlig det? Og hvor hurtigt går det? Og hvad har det af betydning for os mennesker på Jorden? Kom med på Radionauternes rundtossede rummission, og bliv klogere på, hvad jordens rotation har med karruseller at gøre, og hvorfor børnene i New Zealand sover, når du er vågen?!
Hvorfor bruger man juletræet til jul? Lær om juletræets historie

Hvorfor bruger man juletræer til jul?

Hvorfor bruger vi egentlig juletræer til jul? Hvem var de første i Danmark, der valgte at tage et grantræ ind fra skoven og bruge en hel aften sammen med det? Og hvornår kom der gaver under træet? Kom med på en rigtig hyggelig julemission.
Hvordan opstår sten?

Hvordan opstår sten?

Nogen børn tænker måske, at sten er steneren? Det gør Ella, Anker, Johan, Alfred og Noah bestemt ikke. De er nemlig fan af sten og alle de historier, som stenene kan fortælle. Derfor har de sendt Radionauterne på end alt andet end stenet mission ind i stenenes vilde verden.

Hvor kommer stemmen fra?

Vi har den allesammen. Stemmen. Men hvor kommer den fra? Og hvorfor har vi forskellige stemmer? Oscar, Kaisa, Augusta, Ida og Laura hvisker, råber og taler, når de sender Radionauterne på mission ned i halsen og helt ned til stemmebåndene.
Hvordan bygger man robotter

Hvordan bygger man robotter?

Og kan man egentlig bygge en robot, der gør, som man siger? Dét kunne Jens, Amias og Ingolf godt tænke sig at vide og mon ikke, der findes andre børn derude, der kunne tænke sig et kig ind i robotternes fascinerende verden?
Hvad er månen lavet af?

Hvad er månen lavet af?

Månen, den hænger trofast oppe på himlen hver nat. Men hvad er månen lavet af? Hvordan er den blevet skabt? Og hvorfor har vi overhovedet måner? Johannes, Palle, Ludvig og Nora har sendt Radionauterne på månemission - og DU kan komme med!
Hvordan blev Danmark bygget

Hvornår blev Danmark bygget?

Dét kunne August på 5 år godt tænke sig at vide. Derfor har han sendt Radionauterne på mission i Danmarkshistorien, hvor vi blandt andet møder de første mennesker, der boede i Danmark, en helt særlig knogle og en konge med en blå tand, der skriver på en sten.
Hvordan trækker fisk vejret?

Hvordan trækker fisk vejret?

Radionauterne svømmer i spørgsmål om fisk. Emil, Oscar, Snorre, Ellen, Nini og Emil har sendt Radionauterne langt ned under havoverfladen på en våd mission. For hvordan er det lige at fisk kan trække vejret? Og hvorfor har fisk ikke ben? Tag en dyb indåndning og dyk med os ned i fiskenes forunderlige verden.
Hvordan bliver en baby skabt?

Hvordan bliver en baby skabt?

Det er helt sikkert ikke kun Johan og Otto på 7 år, der har undret sig over det her spørgsmål. For hvordan er det lige at babyen kommer ind i maven og hvorfor ligner det, at gravide kvinder har spist alt for meget slik og hvorfor kommer den ud?

Hvordan bliver solcreme lavet?

Kender du det, når stranden og solen kalder, og man ikke kan vente med at komme ud i solen og lege? Og så kommer der en voksen med en tube i hånden og siger: “du skal lige have solcreme på”.
Hvorfor lugter prutter?

Hvorfor lugter prutter?

Og hvor kommer prutter egentlig fra? Der truttes og pruttes i litermål i Radionauternes nyeste afsnit. Det gør der, fordi Eskil, Asta og Niels Ole har sendt Radionauterne på en ildelugtende mission, hvor vi skal møde en utålmodig gæst, der bor inde i din mave og en stur, stur pruttekunstner.
Hvorfor har alting en farve?

Hvorfor har alting en farve?

Og hvorfor er græsset grønt og ikke blåt? Sonja, Laila, Nora og Sigrid har kastet Radionauterne ud på en farverig mission, hvor vi kommer omkring ALLE regnbuens farver – selv dem vi ikke kan se! Så hvis du også er nysgerrig på hvor farverne egentlig kommer fra, og hvilke farver den røde legoklods elsker at spise – så lyt med her.
hvorfor går vulkaner i udbrud

Hvorfor går vulkaner i udbrud?

Og findes der egentlig vulkaner i Danmark? Carl, Svend, Frederik og Bertram har sendt Radionauterne på en farlig mission ind i vulkanernes eksplosive verden. Og DU kan selvfølgelig komme med – endda helt uden at brænde dig;-)
Det klogeste dyr i verden

Hvad er det klogeste dyr i verden? Og andre dyrerekorder!

Og hvilket landdyr lever længst? Og hvad er egentlig det hurtigste dyr? I det nyeste afsnit af Radionauterne skal vi med Luna, Emma, Theodor, Emil og Ellen på jagt efter seje dyrerekorder.

Hvad er coronavirus?

Mon ikke der er mange børn, der går og undrer sig over det for tiden. Takket være tre seje børn – Benjamin, Marie og Agnes – kan alle børn nu komme med Radionauterne på en smittefri rejse ind i virusland.
Hvor kommer vinden fra

Hvor kommer vinden fra?

Det går ikke stille for sig, når Søs, Holger, Emma, Lara, Maja, Emil og Sigurd har kastet Radionauterne ud i noget af et blæsevejr, med deres spørgsmål til vinden. Lyt med, hvis du også er nysgerrig på, hvad windsurfing er, og på hvad børn på løbehjul har til fælles med flyvemaskiner?!

Hvorfor drømmer man?

Når man lægger hovedet på puden om aftenen kan ALT ske, for så begynder drømmeland. Takket være hele 8 nysgerrige børn – Conrad, Asger, Lea, Laura og Viggo, Sebastian, Ella og Bjørn.
Hvor kommer internettet fra

Hvor kommer internettet fra?

Og er internettet egentlig ældre end dine bedsteforældre? Det har Olivia på 8 år gået og undret sig lidt over, og derfor har hun sendt Radionauterne på mission ind i internettets forunderlige verden. Her skal vi blandt andet lære et nyt sprog og rejse om på den anden side af jorden på bare 1 sekund. Nysgerrig?
insekterne om vinteren

Hvor bliver insekter af om vinteren?

Radionauterne skyder det nye år igang i selskab med en væld af flyvende, krybende, fantastiske væsner, nemlig insekterne! Takket være Bodil på 7 år, kan du komme med på en slags eftersøgningsmission, hvor vi skal lede efter sommerens summende insekter.

Universet del 2 – Hvordan blev rummet skabt?

Vi fortsætter den radiofoniske rumrejse, men denne gang skal vi ikke bare rejse i rummet, vi skal også rejse i tiden! Alfred og Georg på 8 år har nemlig sendt Radionauterne helt tilbage til altings begyndelse med deres spørgsmål om, hvordan universet blev skabt.
rumrejse

Universet del 1 – Hvad er der ude i rummet?

Johan på 8 år og Oliver på 7 år er ikke de eneste der undrer sig over, hvad der egentlig findes deroppe i stjernevrimlen. Et hav af nysgerrige børn, tålmodige astronomer og teleskoper har blikket rettet mod det ubegribeligt store univers.
hvad er autisme

Hvad er autisme?

En modig og nysgerrig Rosa på 6 år har sat Radionauterne på en rigtig vigtig mission. For hvad er autisme egentlig for en størrelse, hvem er kommando-hjerne-damen, og hvordan er man en god ven eller klassekamerat til nogen med autisme? Lyt med her og bliv meget klogere på autisme.
hvorfor skifter bladene farve

Hvorfor skifter bladene farve?

Og hvorfor falder de ned på jorden her i efteråret? Takket være Vilma på 7 år og Ella på 5 år kan alle nysgerrige børn komme med på en ret speciel – og rigtig farverig – Radionaut-skovtur, hvor vi skal se nærmere på, hvad der egentlig sker deroppe i trætoppene.
Hvor kommer plastik fra

Hvor kommer plastik fra?

Det kunne Bendix på 6 år godt tænke sig at vide, han har nemlig sit værelse fyldt med Lego. Og lur mig, om du ikke også kender et barn eller to med meget plastiklegetøj? 

Hvorfor synes man noget er sjovt?

Asger på 10 år og Anna på 6 år, har sendt Radionauterne på den sjoveste mission til dato! Er du også nysgerrig på, hvorfor man fjoller? Og vil du gerne vide, hvorfor prutter bare ER sjove?
vil du med en tur på stranden

Vil du med en tur på stranden?

Det ligger efterhånden et par uger tilbage med strandturene, men takket være de tre nysgerrige børn: Nikolai, Carla og Tadeas, har du mulighed for at komme med Radionauterne på strandtur.
hvorfor skal man sove

Hvorfor skal man sove?

Nu skal du altså sove, bliver der sagt. Men hvorfor egentlig? Og hvorfor bliver man træt? Buster på 5 år og Felicia Maj på 9 år har kastet Radionauterne ud i søvnens gådefulde univers.
Hvordan fungerer hjernen

Hvordan fungerer hjernen?

Eigil, Robert og Luna giver dig noget at tænke over. De tre seje lyttere har nemlig sendt Radionauterne på en mission, der kan gøre dig klogere på den helt uundværlige hvide klump, vi alle sammen har oppe i hovedet.
Hvor kommer penge fra

Hvor kommer penge fra?

Penge, penge, penge… lommepenge, sparepenge, gamle penge, nye penge, kontopenge. Alle taler om dem, men hvor kommer de egentlig fra og hvordan blev de en del af vores hverdag?
Hvordan kører en bil?

Hvordan kører en bil?

3- 2- 1- kør! Takket være Anton, Niklas og Carl, kan alle nysgerrige børn komme med på en radio-roadtrip. Drengene har nemlig sendt Radionauterne ud på en mission fuld af fart og action.
Findes tidsmaskiner?

Findes der tidsmaskiner?

Ferie er godt, for det betyder masser af tid. Tid til at undre sig over tid og til at kigge på uret, mens det tikker derud af…. Tik tak tik tak. Men er der måske nogle nysgerrige børn derude, som kunne tænke sig at komme med på en tidsrejse?
Hvorfor kan dyr ikke tale?

Hvorfor kan dyr ikke tale?

Det har Molly på 7 år undret sig meget over. For tænk engang, hvis hun kunne tale med moster Lissi og onkel Pers hund, som er så sød! I dette afsnit af Radionauterne er der både fuglefløjt, vrinsk, rumlen og undervandssang, når vi kaster os ud i dyrenes samtaleformer.
Hvorfor har man mælketænder?

Hvorfor har man mælketænder?

Først tabte Liv på 8 år én af sine mælketænder. Snart tabte hun flere, og pludselig havde hun tabt hele 9 mælketænder. Og så var det altså, at Liv begyndte at undre sig over, hvorfor har man mælketænder, når man alligevel bare taber dem igen?
Hvorfor lyser solen?

Hvorfor lyser solen?

Det er bare ét af de maaaaaange spørgsmål, som vi har fået om vores stjerne, solen. Derfor kan Radionauterne invitere alle vores lyttere med på en rumraket, der bringer os meget tættere på solen. Så genfind solhatten og solcremen og flyv med os til stjernerne – hvis du tør!
Hvordan kan flyvemaskiner flyve?

Hvordan kan flyvemaskiner flyve?

Og hvorfor får man propper i ørene? Jakob på 7 år og Aske på 9 år har sendt Radionauterne på en højtflyvende mission – nærmere betegnet 10 kilometer (!) oppe i luften.

Særafsnit: Unge forskere

Hvad har mælk med plastik at gøre? Og hvad har tang med tøj at gøre? Og kan børn være forskere? I det nyeste afsnit af Radionauterne, bliver alting vendt lidt på hovedet.

Hvordan blev mennesket skabt?

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7! Hele 7 forskellige børn har kastet Radionauterne ud i livets helt store spørgsmål. Theo, Marius, Holly, Kaisa, Marius, Mille og Selma-Marie hedder de seje børn, der har sat Radionauterne på en super vild mission.
Hvorfor smager mad af noget?

Hvorfor smager mad af noget?

Kender du det? Maven rumler, mens maden står og simrer på komfuret, og så har man tid til at tænke lidt over tingene. Dét kender Villads på 8 år i hvert fald, for det var dér han besluttede sig for at sende Radionauterne på en appetitlig mission
Hvordan opstår krystaller

Hvordan opstår krystaller?

Nora og Elinor på 8 år har gjort alle vinterferiebørn en stor tjeneste. De har nemlig sendt Radionauterne på en magisk mission ind i krystallernes forunderlige verden.
Hvordan virker et batteri?

Hvordan virker et batteri?

Computer, telefon, fjernbetjening, cykellygter, fjernbetjening, racerbiler og elbiler… Har du nogensinde tænkt over, hvor mange batterier du omgiver dig med?
Hvorfor har slanger giftige tænder

Hvorfor har nogle slanger giftige tænder?

Wilhelm på 6 år har sendt Radionauterne på en farlig mission direkte ind i slangens gab!  Så hvis du tør, så hop med på denne rundtur i slangernes verden, hvor vi skal blive klogere på slangernes laaange.
Hvorfor bliver man syg

Hvorfor bliver man syg?

Den ene dag har man det fint, den næste dag kommer det langsomt snigende: ondt i hovedet, ondt i halsen, løbende næse. Pludselig er man bare SYG!
Hvordan er jorden skabt

Hvordan er Jorden skabt?

Billy på 6 år og Thyra på 5 år har undret sig over hvordan jorden blev skabt, som videnskaben siden tidernes morgen har søgt svar på. Tag med på Radionauternes vilde mission, hvor vi tager 4,5 milliarder.
Hvordan opstår en regnbue?

Hvordan opstår en regnbue?

Rød, orange gul, grøn, blå og lilla. Regnbuen består af alle farver, men hvordan kan det egentlig være? Det har de to seje piger Asta og Vera på henholdsvis 8 og 9 år begge undret sig over.
frø til en plante

Hvordan bliver et frø til en plante?

Smila på 8 år har sendt Radionauterne på en mission ind i planternes verden. Vidste du hvor seje i frø i virkeligheden er? Hvordan de kan sanse verden omkring sig og hvordan de har geniale måder at komme rundt i verden på?
hvordan kan man tale i telefon

Hvordan kan man tale i telefon sammen?

Vi gør det næsten hver dag, men tænker du nogensinde over hvordan det egentlig fungerer når vi taler sammen i telefonen? Dét gør Noah på 11 år, og derfor har han sendt Radionauterne på en svær mission.
hvorfor uddøde dinosaurerne

Hvorfor uddøde dinosaurerne?

I dette afsnit skal vi på en mission, der tager os til en meget fjern fortid! Sammen bliver vi klogere på, hvorfor dinosaurerne ikke er her på jorden med os i dag.
Hvorfor falder vi ikke ned fra jorden

Hvorfor falder vi ikke ned fra Jorden?

Hvorfor falder en bold altid tilbage mod os, selv når vi kaster den rigtig højt op? Hvad skaber tyngdekraften? Og hvad har tyngdekraften med forlystelser i Tivoli at gøre? Få svar på disse spørgsmål og mange flere i det næste afsnit af Radionauterne.
forskellige sprog

Hvorfor taler vi forskellige sprog?

Har vi altid talt dansk i Danmark? Og hvordan lærer man bedst et nyt sprog? Få svar på disse og flere spørgsmål i dette afsnit af Radionauterne.
hvorfor er vand vådt

Hvorfor er vand vådt?

Hvordan kan det være, at vand er vådt? Hvorfor skifter våde ting farve? Og hvad sker der egentlig med vandet, når man bliver tør igen?
Hvorfor kommer der et brag

Hvorfor kommer der et brag, når det lyner?

Hvorfor tordner det egentlig, når det lyner? Hvordan er det lige det hænger sammen? Er det Thor fra den nordiske mytologi, der larmer, eller skal vi finde svaret i den naturvidenskabelige verden?