Søg
Close this search box.

Hvordan kan øjne se?

Vi har dem alle sammen – to styk, lige midt i hovedet. Vi bruger dem hver eneste dag, men om natten lukker vi dem. Det er virkelig heldigt, at vi har øjne! Men har du nogensinde tænkt over, hvordan øjne kan se? Det har hele 12 seje børn, som har sendt Radionauterne ud på en mission, hvor vi zoomer helt ind på øjnene. For hvordan virker synet? Hvorfor kan man ikke se i mørke? Hvad er grunden til, at nogle bruger briller? Og hvorfor har vi mon forskellige farver øjne? For at forstå, hvordan øjet virker, får vi hjælp af en ekspert, som har set på rigtig mange øjne, nemlig øjenlæge og professor Toke Bek. Så luk øjnene op og fold ørerne ud – og kom med Radionauterne på en rejse ind i øjnenes og synets fascinerende verden!

 

Medvirkende: Alle de nysgerrige børn – Iben på 7 år, Ingeborg på 8 år fra København, Aksel på 4 år fra Svendborg, Alfred på 6 år og storebror Oscar på 9 år fra København, Arnold på 9 år, Agnes på 7 år fra Århus, Johan på 10 år fra Børkop, Juliane på 10 år, Astrid på 9 år fra Give, Charles på 6 år, og Ariano på 9 år fra Ordrup. Derudover øjenlæge og professor i øjensygdomme ved Århus Universitetshospital Toke Bek. 

 

Musik: Smølfegymnastik (Gummi Bear) af Smølferne. Jingle af Morten Huusfeldt. 

Afsnittet er tilrettelagt og redigeret af Karen Birkegaard og Lisa Bay. I redaktionen Elise Normann.

Hvis du er interesseret i, hvordan øjne kan se, vil du måske også synes, det er spændende at få svar på, hvor farver kommer fra (her), eller hvordan hjernen virker (her)?

 

Har dit barn et spørgsmål til os?

Hvis du også går og undrer dig over noget – hvad enten det er om akvariefisk, gåsehud på huden, dit søvnbehov, rumskibe eller noget helt andet – så vil vi rigtig gerne høre det. Vi planlægger hele tiden nye nysgerrige missioner, og det er børnene der bestemmer, hvor næste mission skal gå hen. I stiller spørgsmålene og vi følger svarene. Det er en stor og spændende verden derude, og vi er meget nysgerrige.

Radionauterne er særligt udviklet til børn i alderen 4-10 år,  men vi hører selvfølgelig også gerne fra de lidt yngre og de lidt ældre.

Se, hvordan I gør her.

Radionauterne er en podcast for nysgerrige børn i hele Danmark. Der er mere end 30.000 børn der lytter med hver eneste måned, men der er altid plads til flere nysgerrige børn, når Radionauterne tager på nye missioner. Til forældrene kan vi anbefale at abonnere på Radionauterne via jeres foretrukne podcast-app og at tage del i fællesskabet og blive opdateret på de seneste nyheder via vores Facebookside og vores Instagram.

Podcasten Radionauterne er produceret af Karen Birkegaard og Lisa Bay med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Logo og hjemmeside er designet af Lucas Fisker Andersen

Hvad synes du om Radionauterne?

Vi vil så gerne høre lidt mere om vores lyttere, og om hvad I synes om Radionauterne. Hjælp os ved at udfylde vores spørgeskema!

Spørgeskemaet er lavet i samarbejde med NEUC, Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter.

Vi bruger noget der hedder cookies til at gøre vores hjemmeside og podcast så god som overhovedet muligt. Vi håber at det er ok med dig. Du kan læse mere under vores Cookie- og privatlivspolitik