Søg
Close this search box.
Hvordan virker et fjernsyn?

Hvordan virker et fjernsyn?

Det er lysende, farverigt og fyldt af billeder og så kan det vise rigtig sjove ting – især hvis man selv får lov til at vælge, hvad man skal se på det. Vores fjernsyn kan mange ting. Men har du nogensinde tænkt over, hvordan et fjernsyn egentlig virker? Det har Augusta, Laura, Holger, Villum og Kajsa. For hvordan kan det lade sig gøre, at du kan se Onkel Reje i fjernsynet hjemme hos dig? Og hvor kommer alle farverne og billederne på skærmen fra? Og hvorfor skal et TV egentlig bruge strøm for at fungere? For at forstå, hvordan fjernsynet virker, får vi hjælp af to fysikere, der kan gøre os klogere på alt fra travle, små elektroner til perleplader i din fjernsynsskærm. Vi rejser ind i fjernsynets farverige, firkantede verden, hvor du blandt andet kan lære, hvordan kameraet i bagedystteltet kan tale sammen med DIT fjernsyn hjemme i stuen.

Medvirkende: De nysgerrige børn Augusta på 8 år fra Valby, Laura på 5 år, Holger på 5 år, Magne på 4 år, Villum på 5 fra Farum og Kajsa på 7 år. Derudover Postdoc Lene Gammelgaard og Professor Peter Bøggild fra DTU Fysik. 

Musik: Video, Video af Anders Matthesen, Brixx; Første udsendelse sendt i Danmark med Lily Broberg som vært, kan ses her. Jingle af Morten Huusfeldt. 

Afsnittet er tilrettelagt og redigeret af Karen Birkegaard og Lisa Bay. I redaktionen Elise Normann.

Hvis du er interesseret i skærme og elektronik, vil du måske også synes det er spændende at få svar på hvor internettet kommer fra (her) eller hvordan batterier virker (her)?

Har dit barn et spørgsmål til os?

Hvis du også går og undrer dig over noget – hvad enten det er om akvariefisk, gåsehud på huden, dit søvnbehov, rumskibe eller noget helt andet – så vil vi rigtig gerne høre det. Vi planlægger hele tiden nye nysgerrige missioner, og det er børnene der bestemmer, hvor næste mission skal gå hen. I stiller spørgsmålene og vi følger svarene. Det er en stor og spændende verden derude, og vi er meget nysgerrige.

Radionauterne er særligt udviklet til børn i alderen 4-10 år,  men vi hører selvfølgelig også gerne fra de lidt yngre og de lidt ældre.

Se, hvordan I gør her.

Radionauterne er en podcast for nysgerrige børn i hele Danmark. Der er mere end 30.000 børn der lytter med hver eneste måned, men der er altid plads til flere nysgerrige børn, når Radionauterne tager på nye missioner. Til forældrene kan vi anbefale at abonnere på Radionauterne via jeres foretrukne podcast-app og at tage del i fællesskabet og blive opdateret på de seneste nyheder via vores Facebookside eller vores Instagram.

Podcasten Radionauterne er produceret af Karen Birkegaard og Lisa Bay med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Logo og hjemmeside er designet af Lucas Fisker Andersen

Hvad synes du om Radionauterne?

Vi vil så gerne høre lidt mere om vores lyttere, og om hvad I synes om Radionauterne. Hjælp os ved at udfylde vores spørgeskema!

Spørgeskemaet er lavet i samarbejde med NEUC, Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter.

Vi bruger noget der hedder cookies til at gøre vores hjemmeside og podcast så god som overhovedet muligt. Vi håber at det er ok med dig. Du kan læse mere under vores Cookie- og privatlivspolitik