Søg
Close this search box.
Hvorfor findes der ikke monstre?

Hvorfor findes der ikke monstre?

Hvorfor findes der ikke monstre? Og har du nogensinde haft en fornemmelse af, at der måske gemmer sig noget under sengen? Eller lyttet til en monsterhistorie, der gav dig kuldegysninger? Vi mennesker har altid været fascineret af monstre, men hvorfor?

I dette afsnit dykker vi ned i monstrenes verden og undersøger, hvorfor vi fortæller historier om uhyggelige væsener som drager, vampyrer og spøgelser. Sammen med monster- og frygtforskerne Mathias Clasen og Marc Andersen fra Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet forsøger vi at finde ud af, hvorfor vi elsker at blive bange – og hvorfor vores hjerner nogle gange kan bilde os ind, at noget måske lurer i mørket. Vi ser også nærmere på, hvordan gamle knogler har fået mennesker til at tro på kæmpeuhyrer, og hvorfor vi kan have svært ved at overbevise os selv om, at noget ikke findes, selv når vi aldrig har set det med vores egne øjne.

Men monstre er ikke kun noget, vi frygter – de kan faktisk også lære os noget vigtigt. At høre uhyggelige historier kan hjælpe os med at øve os i at håndtere frygt, og vores fantasi spiller en stor rolle i, hvordan vi oplever verden. Vi ser på, hvordan hjernen bearbejder frygt, og hvordan man kan “træne sin frygtmuskel”, så man bliver bedre til at håndtere det, man synes er uhyggeligt. Og så møder vi børn, der har opfundet deres helt egne monstre – nogle af dem så skræmmende, at man måske helst ikke vil møde dem i virkeligheden!

Afsnittet er hyggeligt og børnevenligt, men vi anbefaler, at en voksen lytter med på dette afsnit

Medvirkende: Mathias Clasen og Marc Andersen fra Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet. Og de nysgerrige børn: Loke, Johan, Marie og Axel.

Musik: Jingle af Morten Huusfeldt. Lyddesign: Philip Søborg.
Værter: Karen Brüel Birkegaard og Lisa Bay. Med i redaktionen er Asger Wegeberg Jeppesen.

Hvis du synes, dette afsnit er spændende, så lyt også til vores afsnit om hekse og hjernen!

Har dit barn et spørgsmål til os?

Hvis du også går og undrer dig over noget – hvad enten det er om akvariefisk, gåsehud, månestøv, rumskibe eller noget helt andet – så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Vi planlægger hele tiden nye nysgerrige missioner, og det er børnene der bestemmer, hvor næste mission skal gå hen. I stiller spørgsmålene og vi følger svarene. Det er en stor og spændende verden derude, og vi er meget nysgerrige.

Radionauterne er særligt udviklet til børn i alderen 4-10 år, men vi hører selvfølgelig også gerne fra de lidt yngre og ældre.

Se, hvordan I gør her.

Radionauterne er en podcast for nysgerrige børn i hele Danmark. Der er mere end 40.000 børn der lytter med hver eneste måned, men der er altid plads til flere nysgerrige børn, når Radionauterne tager på nye missioner. Til forældrene kan vi anbefale at abonnere på Radionauterne via jeres foretrukne podcast-app og at tage del i fællesskabet og blive opdateret på de seneste nyheder via vores Facebookside og Instagram

Podcasten Radionauterne er produceret af Karen Brüel Birkegaard og Lisa Bay med støtte af Novo Nordisk Fonden.

Logo og hjemmeside er designet af Lucas Fisker Andersen.

Hvad synes du om Radionauterne?

Vi vil så gerne høre lidt mere om vores lyttere, og om hvad I synes om Radionauterne. Hjælp os ved at udfylde vores spørgeskema!

Spørgeskemaet er lavet i samarbejde med NEUC, Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter.

Vi bruger noget der hedder cookies til at gøre vores hjemmeside og podcast så god som overhovedet muligt. Vi håber at det er ok med dig. Du kan læse mere under vores Cookie- og privatlivspolitik