Søg
Close this search box.

Hvad er et sort hul?

Hvad er et sort hul, og hvordan opstår sorte huller? I det her afsnit af Radionauterne, bliver det rigtig spacy, fordi Sofus, Karl, Jacob og Asger har sendt os afsted til noget af det mest mystiske og fascinerende ude i rummet, nemlig sorte huller. På vej ned i det sorte hul, møder vi Albert Sneppen, som studerer fysik på Niels Bohrs Institutet. Han kan blandt andet fortælle, hvad et sort hul har til fælles med en fodbold, spaghetti og hvad forskerne egentlig ved om sorte huller, og hvad der er derinde i det mørkeste mørke?

Medvirkende: Sofus på 10 år fra København, Karl på 7 fra Aalborg, Jacob på 9 fra Jersie Landsby og Asger på 6 fra Amager. Albert Sneppen, fysikstuderende på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. 

Musik: Sorte huller, der støder sammen: Gravitational Wave Open Science Center, (her). Røntgenstråling fra sorte huller lavet til musik: Chandra Deep Field Sonification, NASA/CXC/Penn State/B.Luo et al., (her). Jingle af Morten Huusfeldt. 

Billede: NASA/JPL-Caltech

Afsnittet er tilrettelagt og redigeret af Karen Birkegaard og Lisa Bay. I redaktionen Elise Normann.

 

Mere nysgerrig? Lyt til vores afsnit om tyngdekraften (her), om tidsmaskiner (her) eller om stjerner (her)! Og læs mere om Albert Sneppens vilde opdagelse om sorte huller (her).

 

Har dit barn et spørgsmål til os?

Hvis du også går og undrer dig over noget – hvad enten det er om akvariefisk, gåsehud, månestøv, rumskibe eller noget helt andet – så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Vi planlægger hele tiden nye nysgerrige missioner, og det er børnene der bestemmer, hvor næste mission skal gå hen. I stiller spørgsmålene og vi følger svarene. Det er en stor og spændende verden derude, og vi er meget nysgerrige.

Radionauterne er særligt udviklet til børn i alderen 4-10 år, men vi hører selvfølgelig også gerne fra de lidt yngre og ældre.

Se, hvordan I gør her.

Radionauterne er en podcast for nysgerrige børn i hele Danmark. Der er mere end 30.000 børn der lytter med hver eneste måned, men der er altid plads til flere nysgerrige børn, når Radionauterne tager på nye missioner. Til forældrene kan vi anbefale at abonnere på Radionauterne via jeres foretrukne podcast-app og at tage del i fællesskabet og blive opdateret på de seneste nyheder via vores Facebookside og Instagram

Podcasten Radionauterne er produceret af Karen Brüel Birkegaard og Lisa Bay med støtte af Novo Nordisk Fonden.

Logo og hjemmeside er designet af Lucas Fisker Andersen

Hvad synes du om Radionauterne?

Vi vil så gerne høre lidt mere om vores lyttere, og om hvad I synes om Radionauterne. Hjælp os ved at udfylde vores spørgeskema!

Spørgeskemaet er lavet i samarbejde med NEUC, Naturfagenes Evaluerings- og Udviklingscenter.

Vi bruger noget der hedder cookies til at gøre vores hjemmeside og podcast så god som overhovedet muligt. Vi håber at det er ok med dig. Du kan læse mere under vores Cookie- og privatlivspolitik